Man plaatst bakblik in oven

Training Herkennen van en omgaan met mensen met niet aangeboren hersenletsel

Het oplopen van niet-aangeboren hersenletsel betekent een breuk in iemands levenslijn. De wereld is niet meer zoals hij was en dit heeft een grote impact op iemands leven. Zowel voor de persoon met niet-aangeboren hersenletsel, als voor de omgeving leveren de gevolgen op cognitief, emotioneel en gedragsmatig gebied vaak diverse problemen op. Een standaard aanpak is er niet, maatwerk is altijd vereist. Dit vraagt deskundigheid op het gebied van niet aangeboren hersenletsel, mede omdat het vaak ook gaat om onzichtbaar letsel.

MEE biedt daarom een training aan professionals: Herkennen van en omgaan met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Deze basistraining bestaat uit twee bijeenkomsten gericht op: kennis opdoen over niet aangeboren hersenletsel en toepassing in de praktijk. MEE biedt deze training zowel op open inschrijving als in-company.


 

Basistraining

In een webtraining* van twee uur krijgen deelnemers informatie over mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH):

 • wanneer spreken we van NAH
 • wat zijn de mogelijke oorzaken en gevolgen

Er wordt in kleine groepjes gewerkt, zodat er interactie mogelijk is en de deelnemers vragen kunnen stellen aan de trainer. Na de webtraining maken de deelnemers een huiswerkopdracht.

*Als in-company een webtraining niet gewenst is, kan dit eerste deel van de training in overleg ook live worden gegeven. Deze bijeenkomst duurt drie uur.

Op een later moment vindt een live training plaats van drie uur. Wij nemen daarbij uiteraard de nodige Coronamaatregelen, 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen wordt gewaarborgd. 

De live-training bestaat uit: 

 • een stukje herhaling van de theorie
 • aanpassen van eigen communicatie en houding
 • ervaringsoefeningen
 • bespreken van praktijksituaties

Resultaat

Na het volgen van deze training hebben de deelnemers kennis van:

 • Wat is NAH?
 • De mogelijke oorzaken van NAH.
 • Het verschil tussen aangeboren, traumatisch en niet traumatisch hersenletsel.
 • De zichtbare en onzichtbare gevolgen van NAH voor de cliënt en zijn/haar omgeving.
 • Tips in de begeleiding van en de communicatie met mensen met NAH.

Ervaringsdeskundige

Tijdens de training vertelt indien mogelijk een ervaringsdeskundige zijn/haar verhaal. De deelnemers kunnen door middel van het stellen van vragen aan de ervaringsdeskundige meer te weten komen over hoe het is om niet-aangeboren hersenletsel te hebben en welke tips de ervaringsdeskundige voor hen heeft. Niemand weet beter dan een ervaringsdeskundige wat in het dagelijks leven wel en niet werkt.


 

Voor wie

Deze training is voor iedereen die beroepsmatig te maken krijgt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Denk hierbij aan professionals die werken in een sociaal wijkteam, op een afdeling binnen de gemeente zoals Wmo of Werk en inkomen, binnen een sociale werkvoorziening, woonbegeleiders of aan medewerkers op een HR afdeling in een bedrijf waar iemand met niet aangeboren hersenletsel werkt.

Aantal deelnemers en duur

Er kunnen maximaal 14 personen deelnemen, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Deel één bestaat uit de webtraining van twee uur met een huiswerkopdracht van één uur (of eventueel drie uur live). Het tweede deel van de training (de live-bijeenkomst) duurt drie uur. 

Locatie

Zolang de Coronamaatregelen nodig zijn, werken wij bij voorkeur op één van onze eigen locaties. Deze zijn hier speciaal voor ingericht. Als opdrachtgevers gebruik willen maken van een eigen locatie dan kan dat in overleg. Wij hebben een protocol waar in staat waar de locatie aan moet voldoen.

Accreditatie

Deze training is geaccrediteerd bij Registerplein en SKJ. Deelnemers kunnen 6 punten per training krijgen.

Meer informatie

Meld je direct aan via open inschrijving of klik hier voor een in-company training.

Als gemeente weten wat de mogelijkheden zijn van subsidie ZonMw? Klik hier voor meer informatie.