Daarom werk IK bij MEE

Lieke, Hans, Dorry, Martine, Katrien, Wendy, Jaap, Antwan en Harm werken alemaal bij MEE. Ze vertellen waarom ze bij MEE werken, wat ze doen en hoe dat bevalt.

Katrien, 29 jaar, 2,5 jaar bij MEE
Cliëntondersteuner informele ondersteuning in Zuidoost Brabant


“Bij Informele Ondersteuning kijken we hoe we iemands netwerk kunnen vergroten. Of ervoor kunnen zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. Dat doen we bijvoorbeeld door een vrijwilliger te koppelen aan de cliënt. Of door te kijken welke mogelijkheden clubs of sportverenigingen bieden. Eigenlijk is het heel breed: we verbinden mensen aan elkaar.

Als iemand zich bij ons meldt dan ga ik op onderzoek uit. Wie is die persoon? Welke interesses heeft hij of zij? Hoe ziet zijn/haar leven eruit? Welke wens(en) heeft hij/zij. Zo krijg ik een goed beeld van de persoon en de wens(en). Daarna zoek ik samen met de cliënt heel gericht naar mogelijkheden. Zo was er onlangs een cliënt die graag een eigen moestuin wilde maken, maar niet wist hoe. Via een oproep op onze Facebookpagina meldde zich iemand met een passie voor moestuinen die wel in contact wilde komen met deze cliënt. Super leuk! Je deelt een interesse. Dan is een beperking helemaal niet relevant.

Het menselijke vind ik heel leuk in mijn werk. Mensen geven je een kijkje in hun leven. Dat is hartstikke speciaal. Mensen zijn open en vriendelijk als je toenadering zoekt. Ik vind mensen heel intrigerend. Iedereen is zo anders. Ik vraag me altijd af wat er achter iemands gedrag zit.

Je ziet vaak een groot netwerk van professionals om mensen heen. Die zijn er allemaal voor hulp en zorg. Hartstikke goed. Maar mensen hebben ook behoefte om te praten over andere dingen dan problemen. Ze hebben behoefte aan gelijkwaardig contact. Een gewoon gesprek. Een vrijwilliger komt op eigen beweging bij je. Is niet gericht op je problemen maar op ontspanning. Dat maakt dat mensen zich gewaardeerd voelen. Dat maakt de sociale basis van mensen sterker.

Naast mijn werk bij Informele Ondersteuning geeft ik ook trainingen, zoals de Brusjescursus voor kinderen met een broer of zus met een beperking. En ik word door een collega getraind om ook andere cursussen te gaan geven. Het is mooi dat bij MEE ieder zijn eigen expertise heeft. Je kunt altijd bij elkaar terecht met vragen. En je leert van elkaar. Je hoeft niet alles zelf te weten.

Mijn eerste opleiding was Handel en Marketing. Heel iets anders dus. Maar ik kwam er achter dat ik geen handelaar ben. Ik ben een zorgmens. Toen ben ik de opleidingen SPW en SPH gaan doen en uiteindelijk bij MEE terecht gekomen. In het begin vond ik het wel spannend. In dit werk ben je afhankelijk van jezelf. Jíj bent het instrument. Er is geen trukendoos die je open trekt. Maar dat is de uitdaging in mijn werk die ik erg leuk vind. Ik zou niet anders meer willen!”


Lieke, 32 jaar, 4 jaar bij MEE
Cliëntondersteuner in regio ‘s-Hertogenbosch


“Vanuit MEE werk ik in een Buurtteam in gemeente ‘s-Hertogenbosch. Samen met medewerkers van Farent (maatschappelijk werk en welzijn). In het Buurtteam helpen we inwoners die vragen hebben over wonen, welzijn of zorg. Als de vraag te maken heeft met een beperking, dan help ik vanuit MEE. Bijvoorbeeld als iemand met een verstandelijke beperking op zichzelf wil gaan wonen. Als iemand met een beperking hulp nodig heeft, maar niet zo goed weet wat er nodig is. Dan kijk ik samen met de inwoner en zijn netwerk, de mensen om hem heen, welke hulp er nodig is. En hoe we dat kunnen realiseren. Ik help dan met het zetten van de juiste stappen.
Naast mijn werk als cliëntondersteuner geef ik ook trainingen aan cliënten. Bijvoorbeeld Opkomen voor jezelf en Rondkomen met je inkomen.

Als cliëntondersteuner bij MEE draag ik bij aan iemands leven. Dat spreekt mij aan in mijn werk. Soms is het een hand vasthouden, zodat een cliënt stappen kan zetten om zijn situatie te verbeteren. Ik vind het mooi dat een cliënt zijn kwaliteit van leven na mijn hulp bijvoorbeeld een 6 geeft, terwijl hij zijn leven bij kennismaking waardeerde met een 4.

Van het Buurtteam en MEE krijg ik de ruimte om echt aan te sluiten bij de cliënt. Ik kan onderzoeken wat de client nodig heeft om echt vooruit te komen. Dat doe ik samen met zijn familie en vrienden. Want die zijn daarbij heel belangrijk. En ik kan ook altijd bij collega’s terecht voor overleg of tips. Samen weet je meer dan één.
Voordat ik bij MEE werkte wist ik niet dat er zo’n groot gratis aanbod is aan hulp voor iedereen! Het is vaak een drempel om hulp te vragen, maar het kan je zó veel opleveren. Ik gun iedereen deze hulp!”


Wendy, 44 jaar, 4 jaar bij MEE
Cliëntondersteuner in gemeente Helmond


“Als ik de deur van MEE open, dan ben ik trots dat ik voor deze organisatie mag werken. Ik doe mooi werk, samen met ongeveer 350 collega’s met ieder een eigen achtergrond en expertise om mensen met een beperking te ondersteunen. We hebben ook een What’s app groep waarin we allerhande werkvragen aan elkaar kunnen stellen. Dat werkt snel en efficiënt. Samen weten we ontzettend veel!

Ik werk in team Helmond voor volwassen en arbeid. Geen werkdag is hetzelfde. Het is een dynamische en gevarieerde baan door het cliëntencontact. Daarin leer ik elke dag en mag ik me als mens verrijken met (zelf)kennis. Het team waarin ik werk is naast professioneel en veelzijdig ook leuk in het contact. Het voelt voor mij echt als een goede samenwerking tussen MEE, onze ketenpartners en gemeente Helmond. Samen kunnen we het verschil maken voor de cliënt.

Ik ben bekend geworden met MEE doordat ik hier in eerste instantie vrijwilligerswerk heb gedaan. Wat ik zelf echt een pré vind is dat je als vrijwilliger ook echt bij de organisatie hoort. Zo ben je welkom op inspiratie-bijeenkomsten, kun je interne trainingen volgen en ook elk jaar krijg je een uitnodiging voor de kerstborrel. Vrijwilligerswerk doen voor MEE geeft veel voldoening én je bent onderdeel van de organisatie. Na een inspiratiebijeenkomst heb ik een open sollicitatie gestuurd en kreeg ik een werkervaringsplek van 3 maanden aangeboden. Daarna ben ik in dienst van MEE gekomen.

Werken bij MEE is veelzijdig. Zo werk ik, samen met een cliënt, mee aan een landelijke campagne om onafhankelijke cliëntondersteuning beter op de kaart te zetten. Ik gun het mensen met een beperking om cliëntondersteuning én MEE eerder en makkelijker te vinden. Ze kunnen met allerlei vragen in relatie tot een beperking bij ons terecht. Wij geven informatie, advies en ondersteunen bij leven met een beperking. En we proberen mensen sterker te maken. Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking dat weten en draag dit dan ook zo veel mogelijk uit!”


Jaap, 45 jaar, bijna 20 jaar bij MEE
Cliëntondersteuner en lid gebiedsteam Schijndel


“In het gebiedsteam Schijndel ondersteun ik volwassen inwoners van Schijndel met hun vragen en wensen. Uiteraard richt ik mij daarbij op de inwoners met een beperking.
In 1996 ben ik begonnen in een woonvoorziening van stichting ORO als assistent-begeleider. Dat werk vond ik zo leuk dat ik besloten heb om mijn SPH-diploma in deeltijd te gaan halen. De SPD Helmond ‘hing’ toen aan ORO en in 2000 heb ik de overstap gemaakt naar de SPD om daar zorgconsulent te worden. De SPD is de voorloper van MEE.

De diversiteit en de échte contacten vind ik het meest bijzondere aan mijn werk. Ik werk veel met cliënten, maar ook met zijn of haar netwerk. Ik kom zóveel verschillende mensen tegen in verschillende situaties. Natuurlijk zijn er vaak raakvlakken maar geen enkele situatie ben ik exact twee keer tegengekomen. Dat maakt de afwisseling groot. Daar houd ik van.

Er wordt van mij verwacht om mensen ‘echt te ontmoeten’. Te kijken naar de mens achter de vraag en zijn of haar beperking. Een verwachting waar ik graag aan voldoe! Het komt regelmatig voor dat een alledaags onderwerp of object zoals een foto, huisdier of hobby aanleiding is tot een mooi gesprek.

Daar waar ik veel mensen tegenkom in het sociaal domein, voelt het contact met collega’s altijd als ‘een warm bad’. We spreken dezelfde taal! Daarbij maakt het niet uit of het nu een MEE-collega uit ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven of waar dan ook is.

Ik heb diverse functies bij MEE gehad: zorgconsulent, consulent arbeid en senior consulent. Hierdoor heb ik veel mogen leren en kunnen groeien. Het is teveel om dat hier allemaal op te noemen. Maar als ik één ding moet benoemen dat ik bij MEE heb geleerd is het wel het maken van de vertaling wat een beperking betekent voor het meedoen in de samenleving. Een belangrijke les!”


Antwan, 22 jaar, 1,5 jaar bij MEE
Cliëntondersteuner in regio ‘s-Hertogenbosch


“Net als mijn collega cliëntondersteuners bied ik voorliggende en laagdrempelige ondersteuning aan mensen met een beperking op alle levensgebieden. Mensen hebben geen indicatie (toegangsbewijs voor zorg) nodig en kunnen gewoon contact met ons opnemen.

Nadat ik praktijkstage bij MEE had gelopen vanuit mijn opleiding toegepaste psychologie, was ik vastberaden om een functie te bemachtigen als cliëntondersteuner. En dat is gelukt! Nu werk ik al 1,5 jaar met veel plezier bij MEE.

De mensen die ik ontmoet en het meemaken van de succeservaringen die ze opdoen geven me energie. Het contact met cliënten is ook altijd anders, constant schakelen op de situatie en persoon. Vooral zijn waar je nodig bent, zo lang als nodig maar ook niet langer dan nodig. Totdat iemand weer met eigen kracht en regie zijn doelen kan bereiken. Met de ene cliënt ga je aan de slag middels gesprekken en bij de ander ga je samen wat actiever aan de slag met bepaalde vragen.

Wat me in het werken bij MEE zo aanspreekt zijn de mensen waarmee ik in contact kom en de variatie in het werk. Geen dag, geen afspraak, geen cliënt en geen hulpvraag is hetzelfde. Ik heb prettige collega’s. Er heerst een open werkcultuur waarin je op je collega’s kunt bouwen en we elkaar verder helpen als we vastlopen. Samen streven we in het werk bij MEE een groter doel na, namelijk inclusie in de samenleving voor iedereen!” 


Martine, 42 jaar, ruim 4 jaar bij MEE
Cliëntondersteuner in Toegangsteam Beschermd Wonen regio Hart van Brabant

“Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in een overgang tussen twee functies. Nu werk ik nog als cliëntondersteuner Beschermd Wonen. Ik zorg ervoor dat mensen een indicatie krijgen voor beschermd wonen en dat ze op een goede plek terecht komen. Binnenkort maak ik de overstap naar regio ’s-Hertogenbosch. Daar word ik Buurtteamcoördinator / manager. Weer heel iets anders.

Voordat ik bij MEE kwam werkte ik al 15 jaar bij een zorgaanbieder voor psychiatrie die Beschermd Wonen (BW) biedt. Een manager van MEE zocht toen een aantal ervaren mensen die tijdelijk het toegangsteam BW konden versterken. Dat heb ik 3 maanden gedaan. Het beviel me zo goed dat ik de stoute schoenen aantrok en de overstap heb gemaakt. Een hele goede keuze want ik heb geen moment spijt gehad!

Het toegangsteam BW was een ‘vreemde eend’ binnen MEE. Wij kregen de opdracht direct vanuit de gemeente en moesten gaan bouwen aan een krachtig team met een duidelijke missie. Dit bracht met zich mee dat wij moeten stoeien en bouwen, met elkaar, met klanten, met ketenpartners en met de gemeenten binnen de regio Hart van Brabant. Ik geloof heilig in onze missie ‘de klant staat centraal, niet de regeltjes’. De regels zijn om ons te helpen de klant in zijn kracht te krijgen. Niet andersom. Dat hebben wij als MEE / team BW altijd uitgestraald.

Ons werk is soms pittig en stress hoort erbij. Maar het contact met collega’s is toch luchtig en ondersteunend. Een geintje op zijn tijd, helpt ons om te relativeren. Ook hierin is ‘samen’ belangrijk. Ook al hebben wij onze eigen caseload, wij zijn één team en we moeten elkaar helpen.

Ik houd van actie en bouwen. Ik ben heel graag met veel verschillende mensen in gesprek. Samenwerken en verbinden is voor mij het mooiste binnen het werk. Zichtbaar en bereikbaar zijn voor je klant, het netwerk en de keten. Aan de voorkant samen uitdagingen aangaan om uiteindelijk aan de achterkant op maat te kunnen faciliteren, dat is mijn stijl. Ook in mijn nieuwe job als Buurtteamcoördinator/manager binnen ’s-Hertogenbosch neem ik die houding mee naar klanten, ketenpartners en mijn collega’s.”


Hans, 58 jaar, ruim 20 jaar bij MEE
Cliëntondersteuner en coördinator Integrale Vroeghulp


“Na jaren gewerkt te hebben als groepsleider binnen verschillende organisaties was ik toe aan een nieuwe stap. Ik volgde de opleiding maatschappelijk werk en liep stage bij de voorloper van MEE, de SPD. Mijn eerder opgedane ervaringen kon ik meteen meenemen in mijn werk als consulent jeugd. Stage werd een vaste baan. Het beviel zo goed dat ik inmiddels ruim 20 jaar bij MEE werk.

In eerste instantie werkte ik als consulent. Daarna werd ik aanmeldfunctionaris en schoolmaatschappelijk werker. Ik werk nog steeds als schoolmaatschappelijk werker op het speciaal onderwijs en ik coördineer samenwerkingsverband Integrale Vroeghulp. Samen met een team bevlogen trajectbegeleiders helpen we ouders, die vragen hebben over hun jonge kind met complexe problematiek. Daarnaast ben ik lid van het Team Collegiale Toetsing (TCT), signaleringcoördinator en geef ik af en toe een training. Al die verschillende taken en werkzaamheden zorgen ervoor dat het werken bij MEE bijzonder en uitdagend blijft. Veel contacten met zowel cliënten, collega’s als externe partijen; ik geniet ervan.

Ik vind het belangrijk om in mijn werk naast de ander (ouder, professional of collega) te staan en met hen samen te werken en van toegevoegde waarde te zijn. Dat kan bij MEE. Ik voel me hier als een vis in het water. De vrijheid en het vertrouwen om je eigen werk in te delen, iets te betekenen voor anderen en prettige en deskundige collega’s waar ik altijd terecht kan.”


Harm, 43 jaar, 13 jaar bij MEE
Cliëntondersteuner in Land van Cuijk


“Ik werk als cliëntondersteuner in land van Cuijk. Daar ondersteun ik volwassen inwoners met een beperking. Daarnaast ben ik betrokken bij het kernteam van gemeente Cuijk. Daar werk ik samen met diverse netwerkpartners in ‘de proeftuin’. Dat is een aanpak om samen met verschillende organisaties zorgvragen van cliënten beter te kunnen beantwoorden. Daarnaast zit ik in de werkgroep en organisatie van Café Brein in Land van Cuijk, ben ik verbonden aan het meld- en adviesteam van het NAH (niet-aangeboren hersenletsel) samenwerkingsverband Noordoost Brabant en ben ik lid van CVA-netwerkketen. Heel divers!

Na mijn opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening aan de HAN heb ik onder andere gewerkt op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking laag niveau, autisme en gedragsproblemen. Hier heb ik veel geleerd en daar heb ik nog steeds profijt van. Toen ik later als coördinerend begeleider gesprekken had met een medewerker van MEE, hoorde ik dat er een vacature was. Net voordat ik het Nederlands Elftal in Zwitserland ging aanmoedigen in 2008, had ik mijn sollicitatiegesprek. Later die dag kon ik op het Oranjeplein vieren dat ik was aangenomen. Ik ben toen begonnen als jeugdconsulent. Vervolgens beantwoordde ik bij MEE-entree alle vragen die binnenkwamen. En nu werk ik dus in het volwassenteam.

Wat mij aanspreekt in het werken bij MEE is het ondersteunen van mensen en hen helpen om verder te komen. Ik kom op diverse plekken en heb met verschillende mensen en casussen van jong tot oud te maken. Het is afwisselend werk en elke casus is anders. Als je lang in een bepaalde regio werkt, dan zie je jongeren volwassen worden. Je komt ze zo nu en dan tegen en hoort dat het goed met ze gaat en dat ze dankzij onze hulp een fijne baan hebben en een leuke woning met begeleiding. Dat vind ik bijzonder. En zo nu en dan krijg ik ook 'n compliment van cliënten. Zo hoorde ik laatst dat ik ’n toffe gast’ ben. Dat is ook mooi.
Ik werk veel samen met ervaringsdeskundigen. Zij inspireren cliënten (en mij). Door dit contact gaan cliënten hun beperking vaak beter accepteren.

Hoewel ik in Cuijk in een klein team werk, kan ik altijd terugvallen op MEE-collega’s. We zien elkaar regelmatig en doen samen intervisie. Maar er is wel iets veranderd. Daar waar je elkaar voorheen dagelijks op hetzelfde kantoor zag, werk ik nu veel meer samen met mensen van andere organisaties. Die beschouw ik onderhand ook als collega’s!” 


Dorry, 54 jaar, 17 jaar bij MEE
Trainer en coach bij de MEE academie


“Ik werk als trainer en coach bij de MEE academie. Bij deze trainingstak van MEE geef ik training aan professionals en vrijwilligers. Bijvoorbeeld over Sociale Netwerk Versterking en het herkennen van autisme spectrum stoornissen. Ik train ook onafhankelijke clientondersteuners binnen verschillende gemeenten en geef trainingen over de Wet langdurige zorg. 17 jaar geleden solliciteerde ik bij MEE op een vacature voor aanmeldfunctionaris. Dus eigenlijk bij de toegang tot ondersteuning door MEE. Brief sturen, op gesprek en aangenomen! Daarna ben ik cliëntondersteuner geworden en nu ben ik dus trainer.

Het geven van trainingen geeft me voldoening. Ik geef de deelnemers iets waarmee ze verder kunnen in hun werk. En dát in het belang van mensen met een beperking. Want onze trainingen zorgen voor meer begrip en kennis. Ik heb contact met mensen vanuit verschillende vakgebieden. Dat houdt mijn werk boeiend. Ik denk mee over organisatiedoelen en krijg de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen, zowel in mijn werk als op persoonlijk vlak. De diversiteit aan taken en mogelijkheden, elke dag even in de agenda kijken wat ik vandaag weer mag doen, die afwisseling past bij mij.

Ik voel me thuis in de sfeer bij MEE. Het contact met collega’s is respectvol, gelijkwaardig. Er is op z’n tijd ruimte voor humor. En er is veel bereidheid om bijvoorbeeld taken over te nemen mocht dit nodig zijn. En ik heb hier veel geleerd. Vooral onafhankelijk kunnen werken. Dat je figuurlijk naast de kwetsbare cliënt kunt staan om diens plan te laten uitvoeren. Ik heb mijn talenten mogen ontdekken en ten uitvoer gebracht. Ik zeg altijd maar zo, mocht ik ooit een andere baan krijgen, dan is MEE een mooie leerschool voor mij geweest, die mij altijd heeft gestimuleerd en gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen.”