Navigatie

MEE De Meent Groep

Neem contact met ons op!

MEE in uw gemeente

MEE De Meent Groep werkt in Noord en Midden Limburg, Zuidoost Brabant, Noordoost Brabant, regio 's-Hertogenbosch en regio Tilburg.

Training herkennen van en omgaan met mensen met een (licht) verstandelijke beperking

Een licht verstandelijke beperking (LVB) is uiterlijk niet zichtbaar en veel mensen met een licht verstandelijke beperking zijn verbaal erg goed onderlegd. In uw beroep werkt u dagelijks met veel verschillende mensen. U bent gewend om veel te praten en uitleg te geven. Desondanks kan het voorkomen dat dit bij bepaalde mensen niet goed werkt. Sommige mensen komen bijvoorbeeld niet opdagen voor een afspraak. Of voeren de gemaakte afspraken niet uit.

Mogelijk functioneert iemand dan op een licht verstandelijk beperkt niveau. Mensen die functioneren op een licht verstandelijk beperkt niveau vragen een andere manier van bejegening.

MEE De Meent Groep biedt daarom een training aan professionals: Herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. De basistraining bestaat uit twee bijeenkomsten: deelnemers doen kennis op over een licht verstandelijke beperking en ervaren hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben. Een eventuele extra derde bijeenkomst richt zich op toepassing in de praktijk van de deelnemer. MEE verzorgt de training zowel op basis van open inschrijving als in-company.

Bent u bewindvoerder, curator of mentor? Voor u is in samenwerking met de BPBI de training LVB en bewindvoering ontwikkeld.

Ook bieden we een training LVB en psychiatrie.

Basistraining

In een training van twee dagdelen krijgen deelnemers informatie over mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB).

In de eerste bijeenkomst geven we de deelnemers een theoretisch kader. Wanneer spreken we van een verstandelijke beperking? De verschillende termen worden toegelicht en deelnemers krijgen inzicht in het ontwikkelingsniveau waarop mensen met een licht verstandelijke beperking functioneren. Door theorie en beeldmateriaal vergroten de deelnemers hun kennis over verstandelijke beperkingen. En hoe zij deze kunnen signaleren. De theorie wordt door de trainer door middel van voorbeelden vertaald naar de praktijk. We werken in kleine groepjes zodat er interactie mogelijk is en de deelnemers vragen kunnen stellen aan de trainer.

In de tweede bijeenkomst gaan we dieper in op het aanpassen van eigen communicatie en houding. Ook krijgen de deelnemers een aantal ervaringsoefeningen. Tevens is er de gelegenheid om praktijksituaties te bespreken.

Ervaringsdeskundige

Tijdens deze training vertelt indien mogelijk een ervaringsdeskundige zijn/haar verhaal. De deelnemers kunnen vragen stellen aan de ervaringsdeskundige en zo meer te weten komen over hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben. Niemand weet beter dan een ervaringsdeskundige wat in het dagelijks leven wel en niet werkt.

Resultaat

Na deze training:

  • Weet u wat zwakbegaafd en verstandelijk beperkt is.
  • Kunt u beter inschatten wanneer er sprake is van een verstandelijke beperking.
  • Heeft u ervaren waar mensen met een licht verstandelijke beperking tegenaan kunnen lopen in onze (complexe) maatschappij en wat onduidelijke communicatie met je kan doen.
  • Heeft u praktische tips gekregen over hoe met mensen met een licht verstandelijke beperking om te gaan en hoe u uw communicatie kunt aanpassen.
  • Weet u hoe u bepaalde problemen kunt voorkomen, door een andere aanpak toe te passen.
  • Heeft u door het verhaal van de ervaringsdeskundige een beeld gekregen van wat het leven met een LVB voor iemand kan betekenen.
Voor wie

Deze training is voor iedereen die beroepsmatig te maken krijgt met kinderen en/of volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Denk hierbij aan professionals die werken in een sociaal wijkteam, op een afdeling binnen de gemeente zoals Wmo of werk en inkomen, op scholen, binnen een sociale werkvoorziening of aan medewerkers op een HR afdeling in een bedrijf waar iemand met een licht verstandelijke beperking werkt.

Aantal deelnemers

Er kunnen 12 personen deelnemen.

Locatie (bij een live training)

Zolang de Coronamaatregelen nodig zijn, werken we bij voorkeur online of op één van onze eigen locaties. Deze zijn hier speciaal voor ingericht. Als u als opdrachtgever gebruik wilt maken van een eigen locatie dan kan dat in overleg. We hebben een protocol waar in staat waar de locatie aan moet voldoen.

Accreditatie

Deze training is geaccrediteerd bij Registerplein en SKJ. Deelnemers kunnen 6 punten voor de basistraining krijgen en 3 punten voor de eventueel extra te volgen verdiepingsbijeenkomst LVB in de praktijk.

Meer informatie

Neem voor meer informatie en de kosten van de training contact op met: Ilse Op de Laak, Programmamanager MEE Academie via 06 433 665 32 of MEEacademie@meedemeentgroep.nl