Navigatie

Vragen?

Neem dan contact met ons op!

Herkennen van en omgaan met mensen met niet aangeboren hersenletsel

Het oplopen van niet-aangeboren hersenletsel betekent een breuk in iemands levenslijn. De wereld is niet meer zoals hij was en dit heeft een grote impact op iemands leven. Zowel voor de persoon met niet-aangeboren hersenletsel, als voor de omgeving leveren de gevolgen op cognitief, emotioneel en gedragsmatig gebied vaak diverse problemen op. Een standaard aanpak is er niet, maatwerk is altijd vereist. Dit vraagt deskundigheid op het gebied van niet aangeboren hersenletsel, mede omdat het vaak ook gaat om onzichtbaar letsel.

MEE biedt daarom een training aan vrijwilligers: Herkennen van en omgaan met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Deze basistraining bestaat uit twee bijeenkomsten gericht op: kennis opdoen over niet-aangeboren hersenletsel en toepassing in de praktijk.

Basistraining

Het eerste deel van deze training kan zowel live als in een webtraining geboden worden. De deelnemers krijgen informatie over mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). We geven de deelnemers een theoretisch kader. Wanneer spreken we van NAH? Wat zijn de mogelijke oorzaken en gevolgen? Er wordt gewerkt in kleine groepjes zodat er interactie mogelijk is en de deelnemers vragen kunnen stellen aan de trainer.

Het tweede deel van de training bestaat uit een live bijeenkomst. Wij nemen daarbij uiteraard de nodige Coronamaatregelen, 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen wordt gewaarborgd. In deze bijeenkomst herhalen we een stukje van de theorie en gaan we dieper in op het aanpassen van je communicatie en houding. Ook krijgen de deelnemers een aantal ervaringsoefeningen. Tevens is er de gelegenheid om praktijksituaties te bespreken.

Resultaat

Na het volgen van deze training hebben de deelnemers kennis van:

  • Wat is NAH?
  • De mogelijke oorzaken van NAH.
  • Het verschil tussen aangeboren, traumatisch en niet traumatisch hersenletsel.
  • De zichtbare en onzichtbare gevolgen van NAH voor de cliënt en zijn/haar omgeving.
  • Tips in de begeleiding van en de communicatie met mensen met NAH.

Ook hebben de deelnemers:

  • Door middel van ervaringsoefeningen een beeld gekregen wat voor invloed NAH kan hebben op het leven van mensen met NAH en hun omgeving.
  • Door het verhaal van een ervaringsdeskundige zich een beeld kunnen vormen van de impact van NAH.

Ervaringsdeskundige

Tijdens de training vertelt indien mogelijk een ervaringsdeskundige zijn/haar verhaal. De deelnemers kunnen door middel van het stellen van vragen aan de ervaringsdeskundige meer te weten komen over hoe het is om niet-aangeboren hersenletsel te hebben en welke tips de ervaringsdeskundige voor hen heeft. Niemand weet beter dan een ervaringsdeskundige wat in het dagelijks leven wel en niet werkt.

Voor wie

Deze training is voor iedereen die als vrijwilliger te maken krijgt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Aantal deelnemers en duur

We werken met groepen tot 12 personen afhankelijk van de grootte van de ruimte. De bijeenkomsten duren ongeveer 2,5 uur.

Locatie

Zolang de Coronamaatregelen nodig zijn, werken we bij voorkeur op één van onze eigen locaties. Deze zijn hier speciaal voor ingericht. Als u als opdrachtgever gebruik wilt maken van een eigen locatie dan kan dat in overleg. We hebben een protocol waar in staat waar de locatie aan moet voldoen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie en de kosten van de training contact op met: Ilse Op de Laak, Programmamanager MEE Academie via 06 433 665 32 of MEEacademie@meedemeentgroep.nl.

Dit betreft een in company training. Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.