Navigatie

Ervaringsdeskundige bij MEE

Begrip en écht begrepen worden zijn twee verschillende dingen. Daarom werkt MEE in diverse regio's samen met ervaringsdeskundigen. Sommigen zijn mantelzorger, anderen hebben zelf een beperking. Bijvoorbeeld een vorm van autisme, niet aangeboren hersenletsel, een chronische ziekte of een licht verstandelijke beperking. Ervaringsdeskundigen gebruiken hun kennis en ervaringen om mensen met een vergelijkbare hulpvraag te helpen. Zij kunnen op veel manieren hun toegevoegde waarde laten zien. Ervaringsdeskundigen weten als geen ander hoe het is om een beperking te hebben of te leven met iemand met een beperking. Ervaringsdeskundigen en professionals kunnen elkaar daarom prima aanvullen.

Dit doen ervaringsdeskundigen bij MEE

Ervaringsdeskundigen werken als vrijwilliger, altijd samen met een medewerker van MEE. De ervaringsdeskundigen volgen intern een training, samen met medewerkers, zodat ze zich voldoende toegerust voelen om als ervaringsdeskundige ingezet te worden. Gedurende het hele traject krijgen zij ondersteuning van een coördinator.Ervaringsdeskundigen ondersteunen bijvoorbeeld bij gesprekken met cliënten, brengen hun ervaring in bij cursussen/training en groepsvoorlichtingen en denken mee in beleidsmatige en organisatorische zaken.Ervaringsdeskundigen kunnen, samen met een consulent van MEE, ook veel voor gemeenten betekenen.

Bijvoorbeeld:

  • ervaringskennis inzetten bij het organiseren van een markt rondom zorg en gezondheid;
  • meedenken in een op maat samengesteld meedenkpanel. Een gemeente krijgt zo inhoudelijke of praktische informatie, bijvoorbeeld over meedoen met een beperking;
  • adviseren over hoe mensen met een beperking en hun naasten te ondersteunen bij het vinden/ houden van passend werk, wonen, schulden etc.

Mandy, Stephan en Roos zijn ervaringsdeskundigen bij MEE

Bekijk het verhaal van Mandy

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/lkHy5-KwEZo


Bekijk het verhaal van Stephan

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/Notqrv7hiJw


Lees het verhaal van Roos (klik hier)

Zelf ervaringsdeskundige worden?

Heeft u zelf ervaringen en wilt u die graag inzetten ten behoeve van anderen? Lees via deze link meer over ervaringsdeskundige worden bij MEE.