Navigatie

Het verhaal van Roos

"Het wordt steeds belangrijker om voor jezelf op te komen."

Bij haar geboorte had Roos een tekort aan zuurstof. Ze ziet zichzelf niet als beperkt, want zegt ze "Ik heb dit al mijn hele leven". Daarom heeft Roos zoveel mogelijk het gewone onderwijs gevolgd en af en toe een uitstapje gemaakt naar speciaal onderwijs. Ze voelde zich door alle regeltjes erg klein en opgesloten.

Roos wilde heel graag naar de toneelschool, maar werd daar heel bot afgewezen. Haar wereld stortte even in. Na omzwervingen via verschillende opleidingen en vrijwilligerswerk heeft Roos de Havo gehaald en volgt ze nu een deeltijdopleiding moderne bedrijfsadministratie.

Ik heb mezelf met mijn beperking geaccepteerd

Roos werkt 22 uur als medewerker Pricing & offerte. Ze vertelt: "In deze baan wil ik genieten van een wat rustige stabiele periode in mijn leven. Het is een mooi startpunt om nog veel meer te leren. Eigenlijk wil ik meer met en voor mensen werken! Ik wil een soort belangenbehartiger worden. Dat ervaarde ik al toen ik de opleiding maatschappelijke zorg deed. Ik had de behoefte om iets meer te betekenen voor anderen."

"Het wordt steeds belangrijker om voor jezelf op te komen. En als je dat lastig vindt, dan wil ik daar wel bij helpen." Met deze motivatie is Roos gestart aan de opleiding Ervaringsdeskundige bij MEE. "Deze stap betekent voor mij ook dat ik mezelf heb geaccepteerd met mijn beperking!"

We doen het samen

"De opleiding Ervaringsdeskundige was leuk. Ik heb veel mensen leren kennen en iedereen was heel gemotiveerd. Na een kennismaking gingen we vooral praktisch aan de slag over vragen als:

  • wanneer is iemand ervaringsdeskundig?
  • hoe kun je worden ingezet?
  • wat zijn de regels om tot afspraken te komen?
  • wat is de situatie?
  • wat zijn de verwachtingen?
  • En heel belangrijk: we doen het met elkaar, ervaringsdeskundige en consulent!"

Benadruk je goede kanten en ben daar trots op!

"Ik wil graag ingezet worden in situaties waarin ik kan vertellen vanuit mijn eigen ervaringen. Want ongeacht je beperking, we lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan zoals: hoe ga je om met anderen of wat doe je als ze zo naar je kijken? Ze mogen naar me kijken, als ze willen! Ik ben me natuurlijk bewust van de blikken, maar probeer het als iets positiefs te zien. Benadruk je goede kanten en ben daar trots op! Ik schroom niet om af te wijken van de standaard." "En in het gesprek wacht ik niet af, maar vertel meteen waarom ik wat anders loop en minder goed spreek. Zo neem ik mijn eigen regie."

Cliënten van MEE zijn ervaringsdeskundig als het over leven met een beperking gaat. Of over leven mét iemand die een beperking heeft. Zij delen hun verhaal met u. Over hoe ze leven. Wat ze meemaken. Wat er goed en niet goed gaat. Zij maken in de praktijk mee wat in theorie is bedacht. En ervaren de gevolgen hiervan.