Navigatie

Jaap: cliëntondersteuner en lid gebiedsteam Schijndel

“In het gebiedsteam Schijndel ondersteun ik volwassen inwoners van Schijndel met hun vragen en wensen. Uiteraard richt ik mij daarbij op de inwoners met een beperking.In 1996 ben ik begonnen in een woonvoorziening van stichting ORO als assistent-begeleider. Dat werk vond ik zo leuk dat ik besloten heb om mijn SPH-diploma in deeltijd te gaan halen. De SPD Helmond ‘hing’ toen aan ORO en in 2000 heb ik de overstap gemaakt naar de SPD om daar zorgconsulent te worden. De SPD is de voorloper van MEE.

De diversiteit en de échte contacten vind ik het meest bijzondere aan mijn werk. Ik werk veel met cliënten, maar ook met zijn of haar netwerk. Ik kom zóveel verschillende mensen tegen in verschillende situaties. Natuurlijk zijn er vaak raakvlakken maar geen enkele situatie ben ik exact twee keer tegengekomen. Dat maakt de afwisseling groot. Daar houd ik van.

Er wordt van mij verwacht om mensen ‘echt te ontmoeten’. Te kijken naar de mens achter de vraag en zijn of haar beperking. Een verwachting waar ik graag aan voldoe! Het komt regelmatig voor dat een alledaags onderwerp of object zoals een foto, huisdier of hobby aanleiding is tot een mooi gesprek.

Daar waar ik veel mensen tegenkom in het sociaal domein, voelt het contact met collega’s altijd als ‘een warm bad’. We spreken dezelfde taal! Daarbij maakt het niet uit of het nu een MEE-collega uit ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven of waar dan ook is.

Ik heb diverse functies bij MEE gehad: zorgconsulent, consulent arbeid en senior consulent. Hierdoor heb ik veel mogen leren en kunnen groeien. Het is teveel om dat hier allemaal op te noemen. Maar als ik één ding moet benoemen dat ik bij MEE heb geleerd is het wel het maken van de vertaling wat een beperking betekent voor het meedoen in de samenleving. Een belangrijke les!”