Navigatie

Katrien: cliëntondersteuner informele ondersteuning in Zuidoost Brabant

“Bij Informele Ondersteuning kijken we hoe we iemands netwerk kunnen vergroten. Of ervoor kunnen zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. Dat doen we bijvoorbeeld door een vrijwilliger te koppelen aan de cliënt. Of door te kijken welke mogelijkheden clubs of sportverenigingen bieden. Eigenlijk is het heel breed: we verbinden mensen aan elkaar.

Als iemand zich bij ons meldt dan ga ik op onderzoek uit. Wie is die persoon? Welke interesses heeft hij of zij? Hoe ziet zijn/haar leven eruit? Welke wens(en) heeft hij/zij. Zo krijg ik een goed beeld van de persoon en de wens(en). Daarna zoek ik samen met de cliënt heel gericht naar mogelijkheden. Zo was er onlangs een cliënt die graag een eigen moestuin wilde maken, maar niet wist hoe. Via een oproep op onze Facebookpagina meldde zich iemand met een passie voor moestuinen die wel in contact wilde komen met deze cliënt. Super leuk! Je deelt een interesse. Dan is een beperking helemaal niet relevant.

Het menselijke vind ik heel leuk in mijn werk. Mensen geven je een kijkje in hun leven. Dat is hartstikke speciaal. Mensen zijn open en vriendelijk als je toenadering zoekt. Ik vind mensen heel intrigerend. Iedereen is zo anders. Ik vraag me altijd af wat er achter iemands gedrag zit.

Je ziet vaak een groot netwerk van professionals om mensen heen. Die zijn er allemaal voor hulp en zorg. Hartstikke goed. Maar mensen hebben ook behoefte om te praten over andere dingen dan problemen. Ze hebben behoefte aan gelijkwaardig contact. Een gewoon gesprek. Een vrijwilliger komt op eigen beweging bij je. Is niet gericht op je problemen maar op ontspanning. Dat maakt dat mensen zich gewaardeerd voelen. Dat maakt de sociale basis van mensen sterker.

Naast mijn werk bij Informele Ondersteuning geeft ik ook trainingen, zoals de Brusjescursus voor kinderen met een broer of zus met een beperking. En ik word door een collega getraind om ook andere cursussen te gaan geven. Het is mooi dat bij MEE ieder zijn eigen expertise heeft. Je kunt altijd bij elkaar terecht met vragen. En je leert van elkaar. Je hoeft niet alles zelf te weten.

Mijn eerste opleiding was Handel en Marketing. Heel iets anders dus. Maar ik kwam er achter dat ik geen handelaar ben. Ik ben een zorgmens. Toen ben ik de opleidingen SPW en SPH gaan doen en uiteindelijk bij MEE terecht gekomen. In het begin vond ik het wel spannend. In dit werk ben je afhankelijk van jezelf. Jíj bent het instrument. Er is geen trukendoos die je open trekt. Maar dat is de uitdaging in mijn werk die ik erg leuk vind. Ik zou niet anders meer willen!”