Navigatie

Vragen?

Neem dan contact met ons op!

Herkennen van en omgaan met mensen met een (licht) verstandelijke beperking

Als vrijwilliger werkt u dagelijks met veel verschillende mensen. Een licht verstandelijke beperking (LVB) is uiterlijk niet zichtbaar. Veel mensen met een licht verstandelijke beperking zijn verbaal erg goed onderlegd. U bent gewend om veel te praten en uitleg te geven. Desondanks kan het voorkomen dat dit bij bepaalde mensen niet goed werkt. Sommige mensen komen bijvoorbeeld niet opdagen voor een afspraak. Of voeren de gemaakte afspraken niet uit. Mogelijk functioneert iemand dan op een licht verstandelijk beperkt niveau. Mensen die functioneren op een licht verstandelijk beperkt niveau vragen een andere manier van bejegenen door u als vrijwilliger.

MEE De Meent Groep biedt daarom een training aan vrijwilligers: Herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. De basistraining bestaat uit twee bijeenkomsten. Deelnemers doen kennis op over een licht verstandelijke beperking en ervaren hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben.

Basistraining

Het eerste deel van deze training kan zowel live als in een webtraining geboden worden. De deelnemers krijgen informatie over mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB). We geven de deelnemers een theoretisch kader. Wanneer spreken we van een verstandelijke beperking? De verschillende termen worden toegelicht en deelnemers krijgen inzicht in het ontwikkelingsniveau waarop mensen met een licht verstandelijke beperking functioneren. Door theorie en beeldmateriaal vergroten de deelnemers hun kennis over verstandelijke beperkingen. En hoe zij deze kunnen signaleren. De theorie wordt door de trainer door middel van voorbeelden vertaald naar de praktijk.

Het tweede deel van de training bestaat uit een live bijeenkomst. Wij nemen daarbij uiteraard de nodige Coronamaatregelen, 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen wordt gewaarborgd. In deze bijeenkomst herhalen we een stukje van de theorie en gaan we dieper in op het aanpassen van je communicatie en houding. Ook krijgen de deelnemers een aantal ervaringsoefeningen. Tevens is er de gelegenheid om praktijksituaties te bespreken.

Resultaat

  • U ervaart waar mensen met een licht verstandelijke beperking tegenaan kunnen lopen in onze (complexe) maatschappij.
  • U ervaart wat onduidelijke communicatie met je kan doen.
  • U ervaart hoe frustrerend het kan zijn als de wereld om je heen te ingewikkeld is.
  • U weet wat zwakbegaafd en verstandelijk beperkt is.
  • U kunt beter inschatten wanneer er sprake is van een verstandelijke beperking.
  • U heeft praktische tips gekregen over hoe met mensen met een licht verstandelijke beperking om te gaan en hoe u uw communicatie kunt aanpassen.
  • U weet hoe u bepaalde problemen kunt voorkomen, door een andere aanpak toe te passen.

Ervaringsdeskundige

Tijdens de training vertelt indien mogelijk een ervaringsdeskundige zijn/haar verhaal. De deelnemers kunnen door middel van het stellen van vragen aan de ervaringsdeskundige meer te weten komen over hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben en welke tips de ervaringsdeskundige voor hen heeft. Niemand weet beter dan een ervaringsdeskundige wat in het dagelijks leven wel en niet werkt.

Voor wie

Deze training is voor iedereen die als vrijwilliger te maken krijgt met kinderen en/of volwassenen met een licht verstandelijke beperking.

Aantal deelnemers en duur

Er kunnen 7-9 personen deelnemen aan de webtraining. Voor de live trainingen werken we met groepen tot 12 personen afhankelijk van de grootte van de ruimte. De bijeenkomsten duren ongeveer 2,5 uur.

Locatie

Zolang de Coronamaatregelen nodig zijn, werken we bij voorkeur op één van onze eigen locaties. Deze zijn hier speciaal voor ingericht. Als u als opdrachtgever gebruik wilt maken van een eigen locatie dan kan dat in overleg. We hebben een protocol waar in staat waar de locatie aan moet voldoen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie en de kosten van de training contact op met: Ilse Op de Laak, Programmamanager MEE Academie via 06 433 665 32 of MEEacademie@meedemeentgroep.nl.

Dit betreft een in company training. Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.